Dieta wegeteriańska i wegańska w ciąży – czy są bezpieczne?

Dieta wegeteriańska i wegańska w ciąży – czy są bezpieczne?

Dieta bezmięsna, a nawet dieta w 100% roślinna to zdrowe sposoby odżywiania, które można stosować na każdym etapie życia, również w ciąży. Kluczem jest odpowiednie zbilansowanie poszczególnych posiłków. Mimo to wiele osób uważa, że w ciąży powinno się jeść mięso.

Wiedza – podstawa diety

Dieta wegetariańska wyklucza jedzenie mięsa, a u wielu osób również ryb i owoców morza. Weganie natomiast rezygnują ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc poza mięsem eliminują także jaja i nabiał. Ich jadłospis składa się wyłącznie z produktów roślinnych. Podstawa diety wegańskiej to warzywa, owoce, zboża, orzechy, nasiona i strączki.

Prowadząc ją, musimy posiadać wiedzę na temat wartości odżywczych poszczególnych składników żywieniowych, zasad ich łączenia i przygotowywania, by w posiłkach znajdowały się niezbędne aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Wiedza ta jest niezbędna także na diecie wegetariańskiej, choć w tym przypadku możemy wybierać z większej gamy produktów.

Dobrze zbilansowana dieta wegańska czy wegetariańska dostarcza wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Kobiety, które nie jedzą mięsa nie muszą zmieniać swoich nawyków ani na okres ciąży, ani w trakcie karmienia piersią. Co więcej, nie istnieje wymóg, który mówiłby, że mięso powinno znaleźć się w diecie niemowlaka czy małego dziecka.

 

Żywność roślinna a zapotrzebowanie na składniki odżywcze w ciąży

W okresie ciąży szczególnie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na żelazo, wapń, kwasy omega-3, białko czy witaminę D. Planując swoje wegańskie i wegetariańskie posiłki, przyszła mama musi sięgać po produkty obfitujące w te składniki odżywcze. Wartościowe białko zawiera m.in. soja i jej przetwory, obfitość wapnia znajdziemy z kolei w brokułach i w roślinach zielonolistnych, a dobre źródło białka i tłuszczu stanowią orzechy.

W trakcie ciąży należy dbać także o to, by codzienne posiłki zaspokajały nasze zapotrzebowanie energetyczne. Kompletu aminokwasów nie musimy zaś dostarczać sobie w każdym posiłku, wystarczy że złożą się na niego białka spożyte w ciągu całego dnia. Konieczna jednak może okazać się suplementacja niektórych witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy D i witaminy B12.