Powrót do domu po porodzie – jak przechowywać mleko mamy?

Powrót do domu po porodzie – jak przechowywać mleko mamy?

Karmienie piersią to nie tylko wygodna i zdrowa alternatywa dla mleka modyfikowanego, ale także wyjątkowe przeżycie i skuteczny sposób budowania więzi. Aby maksymalnie wykorzystać jego dobrodziejstwa, warto zapoznać się z zasadami przechowywania odciągniętego pokarmu.

Pojemniki do przechowywania pokarmu

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele typów pojemników do przechowywania pokarmu. Jeżeli uda Ci się odciągnąć z piersi jego nadmiar, to musisz zadbać o sterylność przechowania, która ma niebagatelny wpływ na zdrowie maluszka. Najpowszechniejszym rozwiązaniem są specjalne pojemniki do przechowywania pokarmu wykonane z bezpiecznego tworzywa sztucznego bądź szkła. Jednakże może się okazać, że najwygodniejszą dla Ciebie opcją będą foliowe torebki jednorazowe, które szczególnie dobrze sprawdzają się w przypadku, gdy planujemy dłuższe przechowanie mleka, wymagające jego zamrożenia. Ich jednorazowość powoduje, iż znika ryzyko niedokładnego umycia czy pojawia konieczność wyparzenia pojemnika, co może mieć miejsce w przypadku produktów wielorazowego użycia. Nigdy nie zapominaj o tym, że nie wolno ponownie mrozić mleka, które zostało już rozmrożone!

 

Jak długo można przechowywać mleko?

Odciągnięty pokarm, przechowywany w temperaturze pokojowej, można podawać dziecku maksymalnie do 6 godzin po odciągnięciu (w przypadku temperatury pomieszczenia ok. 16 st. C czas ten wydłuża się maksymalnie do 24 godzin). W lodówce odciągnięty pokarm może stać do 4 dni, w zamrażarce zaś do 3 miesięcy. Ale uwaga! Mleko mamy zmienia stale swój skład, dostosowując się do potrzeb rosnącego malucha. Dlatego powinno być zużywane na bieżąco, by posiadało właściwe proporcje konkretnych składników odżywczych.

 

O czym warto wiedzieć?

Pokarm najlepiej odmrażać w lodówce bądź temperaturze pokojowej. Jeżeli zależy Ci na czasie, to pojemnik możesz włożyć do ciepłej (ale nie gorącej) wody. Zbyt mocne podgrzewanie mleka (także w kuchence mikrofalowej) będzie skutkowało zniszczeniem znajdujących się w nim białek, a więc utratą jego odżywczych właściwości.